Domowy poradnik domowy

czyli sekrety młodej gospodyni

Napoje

  • środa, 26 grudnia 2012
  • piątek, 05 października 2012
    • Mleko z czosnkiem i miodem

      Czy kiedy byliśmy mali, ktokolwiek dawał nam na przeziębienie jakieś gripexy-cudexy?

      Oczywiście, że nie :)

       

      Nadeszła pora pluchy i zimna, a wraz z nimi pierwszy katar. Oto wybawca.

       

      Składniki na 1 osobę

       

      2 ząbki czosnku
      łyżka miodu naturalnego
      kubek mleka

       

      Czosnek posiekać i przydusić szerszą stroną noża do deski. W ten sposób czosnek puści sok i będzie łatwiejszy do trawienia. Do garnuszka wlać mleko, wrzucić czosnek i kopiastą łyżkę miodu. Zagrzać, ale nie zagotować.

      Trudno życzyć tu smacznego, choć mi ten specyfik smakuje :)

      Szybkiego powrotu do zdrowia!

       

      Doma

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      tealover90
      Czas publikacji:
      piątek, 05 października 2012 08:31
  • czwartek, 28 czerwca 2012
    • Kompot czereśniowy

      Nadszedł czas wekowania. Już przeprowadziłam się z akademika do domu, więc od rana z mamą robiłyśmy zapasy. Udostępniam przepis na sprawdzony kompot czereśniowy :)
      Nie mamy okreslonych restrykcji co do ilości, więc będzie to bardziej opis tego, co robić.

      Do wekowania czereśnie muszą być twardawe i jędrne, inaczej rozlecą się podczas gotowania. My kupiłysmy i jasne, i ciemne.
      Oczyścić i umyć owoce, przepłukać słoiki i nakrętki. Nakładać do słoików (my do 0,5l), można trochę upychać. Do 1 słoika nalać wody do 4/5 jego wysokości. Wziąc jakieś naczynie z miarką, zlać ową wodę i odczytać, ile wody wchodzi do słoika.
      My dajemy 15 dag cukru na 2 szklanki wody, czyli na ok. 450 ml. Pomnożyć ilość wody z 1 słoika razy ilość słoików, a następnie ułożyć proporcję:
      15 dag cukru - 450ml
      x                  - łączna ilość wody w słoikach, czyli

      x= (15 dag * woda)/ 450 ml

      Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, zalać słoiki do 4/5 ich wysokości, zakręcić. Wstawić do ogromnego garnka, obłożyć szmatą, aby uderzając o ścianki, nie popękały. Słoiki nie powinny być upychane! Nalać wody wody do poziomu syropu w słoikach. Gotować 30 minut pod przykryciem, wyłączyć, po 10 minutach odkryć, po następnych 15 wyciągnąć słoiki i pozostawić w zlewie. Po ok. 45 minutach można je przenieść do piwnicy. Chdozi o to, by nie narażać szkła na skoki temperatury :)

      Powodzenia!

      Doma

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      tealover90
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 czerwca 2012 15:58