Domowy poradnik domowy

czyli sekrety młodej gospodyni

Inne

  • piątek, 18 października 2013
    • Powidła z dyni

      Co zrobić, gdy w ramach niespodzianki otrzyma się ok. 10 - kilogramową dynię?

      dynia

      Można zrobić zupę, placuszki, można zamrozić, oddać część znajomym... ale wciąż dyni zostaje mnóstwo, więc pomyślałam, by zrobić powidła :) Dzięki temu jej objętość natychmiast zmalała i dała się zamknąć w kilku słoikach. Przynajmniej będzie na zimę.

      Składniki

      1,5 kg obranej dynii
      laska wanilii
      1 szklanka cukru
      1 cytryna
      gałka muszkatołowa
      cynamon

      Dynię pokroić w małe kawałki, wrzucić do rondla/garnka, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem. Gdy zacznie puszczać sok, odkryć i często mieszać. Kiedy już rozgotuje się na masę (po 45 - 60 minutach), przetrzeć przez gęste sito, wsypać cukier, sok z cytryny, startą gałkę muszkatołową i cynamon, po czym smażyć na wolnym ogniu, mieszając, by powidła się nie przypaliły. Jeżeli masa stanie się odpowiednio gęsta, przelać do słoików, mocno zakręcić i ostudzić.

      powidła z dyni

      Smacznego!

      Doma:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      tealover90
      Czas publikacji:
      piątek, 18 października 2013 17:37
  • środa, 25 września 2013
    • Domowy cukier waniliowy

      Pamiętam, gdy kiedyś w internecie pojawił się obrazek zwracający uwagę, iż to, co mamy dodają do ciasta, to cukier wanilINowy, a nie waniliowy. Był to dla mnie nie lada szok :) Zamiast wanilii dodaje się tamt syntetycznych aromatów, by obniżyc cenęproduktu.

      Ostatnio zamówiłam grupowo przyprawy na Allegro, m.in. laski wanilii, więc Ola podsunęła mi pomysł domowego cukru waniliowego, za który bardzo dziękuję!

      Składniki

      laska wanilii
      cukier
      szklany słoik

      Wanilię przekroić wzdłuż, wydłubać ziarna, a laskę przekroić na 3-4 części. Do wybranej wielkości słoika wsypać cukier, dodać wszystkie części laski i ziarna, dokładnie wymieszać. Trzymać zamknięte przez minimum tydzień. Voila! Mamy gotowy domowy prawdziwy cukier waniliowy :)

      cukier waniliowy

      Zrobiłam też ekstrakt, ale jeszcze nie jest gotowy, więc o nim będzie innym razem.

      Doma

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      tealover90
      Czas publikacji:
      środa, 25 września 2013 12:44
  • sobota, 02 lutego 2013
  • sobota, 03 listopada 2012
    • Pielęgnacja włosów cz.3

      Dziś będzie o kolejnych domowych sposobach :)

       

      Olej rycynowy 

      Nie od dziś wiadomo, że jest dobry na wszystko -skórę, włosy, paznokcie. Można moczyć w nim palce i wcierać do we włosy. Warto zrobić maseczkę z niego, tj. wetrzeć niedużą ilość oleju we włosy, owinąć foliową reklamówką, zawinąć głowę grubym ręcznikiem i poczekać 30 minut.
      Ważne, by potem umyć głowę dwukrotnie, bo olej niestety lubi pozostać na włosach.

      Stosowanie - raz w tygodniu.

      Dostępność - w każdej aptece, bez recepty.

       

      Płukanki kondycjonujące

      Stosuje się je po umyciu włosów po to, by je wygładzić i nadać połysk lub ograniczyć przetłuszczanie.
      Uwaga: zioła do płukanki dobieramy w zależności od rodzaju włosów.

      Przygotowanie:
      1. Zaparzamy zioła.
      2. Przecedzamy wyciąg przez gazę.
      3. Po umyciu kilkakrotnie płuczemy włosy. Najlepiej robić to nad miską, do której zbieramy płukankę do ponownego użycia.

      Włosy prztłuszczające się: szałwia lekarska, herbata chińska.
      Włosy z łupieżem: skrzyp polny.
      Włosy suche lub zniszczone:  lipa drobnolistna.
      Wypadanie włosów: rozmaryn lekarski. 

       

      Doma

       

      P.S. Zachęcam do polubienia mnie na facebooku :) 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pielęgnacja włosów cz.3”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      tealover90
      Czas publikacji:
      sobota, 03 listopada 2012 20:38
  • piątek, 12 października 2012
    • Pielęgnacja włosów cz. 2

      "Gdy ja byłam w Twoim wieku, we włosy wcierało się jajko" kto tego nie usłyszał 9257384218 razy od mamy czy babci? Miały wiele racji.

      Jaja są jednym z najcenniejszych produktów żywnościowych, mają całą masę substancji zbawiennych dla naszego organizmu, w końcu jest to najnormalniej w świecie zalążek przyszłego życia, więc niedoszły zarodek musiał być uzbrojony w cały arsenał, by sie rozwijać ;)

      Do pielęgnacji włosów lepiej używać samego żółtka, ponieważ białko ścina się już przy 40 stopniach, a kto chciałby wydłubywać je później z głowy...

      Kroki postępowania

      1. Żółtko oddzielić od białka, wetrzeć równomiernie w skórę głowy.
      Niestety włosy zaczną się sklejać, ale musimy to przeboleć.

      2. Założyć reklamówkę foliową na głowę, otulić ją szczelnie ręcznikiem. Zwiększy to temperaturę przy skórze, a więc otworzą się nam pory, które szybciej wchłoną to, co żółtko ma do zaoferowania.

      3. Po 30 minutach dokładnie umyć włosy.

      Będą bardzo puszyste, ale nie puszące się :)

      Odradzam dodawanie mleka czy soku z cytryny, ponieważ zacznie nam to wyciekać na szyję.

       

      Doma 

       

      P.S. Zachęcam do polubienia mnie na facebooku :)   

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      tealover90
      Czas publikacji:
      piątek, 12 października 2012 09:59
  • środa, 10 października 2012