Domowy poradnik domowy

czyli sekrety młodej gospodyni

Kawy

  • środa, 23 października 2013
    • Dyniowe Caffe Latte

      Właściwie powidła z dyni (przepis) przyrządziłam dlatego, by móc przygotować dyniowe Caffe Latte. W Starbucksie serwuje się taką z syropem dyniowym, ale powidła mogą nam go zastąpić.

      Składniki na 1 kawę

      filiżanka espresso
      mleko 3,2%
      powidła z dyni
      cynamon, gałka muszkatołowa

      W kawiarce/ekspresie przyrządzić espresso. Około 1/2 szklanki mleka zagrzać w garnuszku do ok. 70 stopni. Część odlać i ubić mikserem na pianę, resztę doprawić powidłami, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Następnie przelać miksturę do wysokiej szklanki, wlać ubite mleko, przytrzymując pianę łyżką. Potem, lejąc po ściankach, dodać zaparzoną kawę i na koniec przenieść łyżką pianę. Całość udekorować startymi przyprawami.

      Zdjęcie zrobione nim jeszcze nauczyłam się ubijać mleko domowym sposobem, więc piana nie jest zbyt imponująca ;)

      Dyniowe Caffe Latte

      Smacznego!

      Doma:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      tealover90
      Czas publikacji:
      środa, 23 października 2013 17:37
  • poniedziałek, 03 grudnia 2012
    • Domowa kawa na czekoladowo

      Dla niektórych kawa to nałóg, niezbędny pobudzacz do dalszego działania.

      Dla mnie to wciąż przyjemność - wielki kubek pysznej, świeżo zmielonej kawy z kilkoma dodatkami sprawia, że uśmiech sam się pojawia, a receptory smakowe nie mogą posiąść się z zachwytu :)

      Składniki na 1 kubek

      kawa (tyle, ile używamy. Lepiej sypaną, a już najlepiej świeżo zmieloną.)
      łyżeczka kakao
      cynamon

      cukier waniliowy
      mleko 

       Do kubka nasypać kawę, kakao oraz odrobinę cukru waniliowego. Wodę zagotować i po ok. minucie zalać kubek do 3/4 objętości, przykryć talerzykiem (aby temperautra parzenia nie spadła zbyt szybko). Po ok. 4-5 minutach gdy ziarna już opadną (świadczy to o ich zaparzeniu), dodać trochę cynamonu, a następnie mleka.

      Mleko lepiej wcześniej podgrzać, wtedy nie oziębi to tak kawy.

      Wymieszać. 

      kawa czekoladowa 

      Ze świeżymi piernikami smakuje bezbłędnie :)

       Przepis na pierniki postaram się wrzucić jutro!

       

      Doma 

      P.S. Zachęcam do polubienia mnie na facebooku :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      tealover90
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 grudnia 2012 13:31
  • poniedziałek, 28 maja 2012
    • Frappe amaretto

      Z cyklu Klaudia czaruje :)

      Klaudia jest mistrzynią fachu mrożonych kaw na wszelkie możliwe sposoby :) Dlatego bardzo lubimy być z nią na zmianie ;D 
      Tym razem wpadła na pomysł, by zrobić nam temperaturową niespodziankę.
      Chwytamy za zimną szklankę, zanurzamy łyżeczkę...a tu hops, cieplutkie spienione mleko polane czekoladą, a pod nim nieziemska słodycz...

       

      Sposób przyrządzenia

      (składniki pomijam, ponieważ każdy lubi przewagę czegoś innego)

      Zaparzyć pół kubka kawy po turecku, ostudzić. Lód skruszyć.
      Chłodną kawę zmiksować z lodami śmietankowymi, dodać amaretto i lód, wlać do wysokich szklanek.
      Na górę wlać ciepłe, ale nie gorące, spienione mleko, polać czekoladą.

      Mmmmmm...

       

      Doma

       Uwagi

      1. Mleko można spienić także w słoiku. Wystarczy nim mocno potrząsać :)
      2. Jeśli nie macie blendera, można wszystko zmiksować ręcznie.
      3. Jeżeli nie macie także kruszarki, przełóżcie kostki lodu do reklamówki i uderzajcie nią o jakąś twardą powierzchnię :P
      4. Zdjęcie ze strony  yummy.com.ar .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Frappe amaretto”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      tealover90
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 maja 2012 10:59
  • poniedziałek, 14 maja 2012
    • Mrożona kawa z lodami i bitą śmietaną

      Zaserwowano mi ją w nowatorski sposób w Cafe Bebe w Poznaniu :) Najpierw przebijamy się przez puszystą bitą śmietanę z cynamonem i czekoladą, potem pyszna mleczna kawa, a na koniec niespodzianka...lody :))) Jest to bardzo smaczny pomysł ... już go zdradzam! :)

      Potrzebne:
      wysoka szklanka z uchem (aby nie podgrzewać lodów przy jej chwytaniu)
      blender

      Składniki:
      lody waniliowe
      cukier waniliowy
      kawa
      lód
      bita śmietana
      starta czekolada i cynamon do posypania
      mleko

      Zaparzyć pół szklanki kawy, usunąć fusy, schłodzić.
      Ubić bitą śmietanę (jak to zrobić: http://tealover.blox.pl/2012/05/Tort-bezowy.html) z cukrem waniliowym.
      Zmiksować kawę z kostkami lodu.
      Na dno szklanki upchać gałkę lodów waniliowych (a nie miksować ze wszystkim :) ). Następnie wlać mleko, a potem po ściance szklanki wlać kawę. Trzeba to robić bardzo ostrożnie, aby się nie wymieszało i stworzyło latte. Na wierzch położyć bitą śmietanę i posypać cynamonem oraz czekoladą.

      Smmmmmacznego ^^

       

      Doma 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      tealover90
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 maja 2012 00:08
  • poniedziałek, 07 maja 2012
    • Kawa bananowa

      Po 7 godzinach z wizją kolejnych 6 godzin pracy zbawienna jest duża dawka cukru i kofeiny. Tym bardziej, jeżeli przyrządzi ją nasza Klaudynka :)

      Składniki na 4 porcje

      4 espresso 
      4 gałki lodów waniliowych
      pół litra mleka
      2 banany
      lód
      z 3 łyżeczki cukru

      Opcjonalnie: 2 łyżeczki kakao, cynamon 



      Wszystko miksujemy blenderem, kakao uchorni nas przed mało przyjaznym kolorem :D
      Wierzch oprószyć kakao i cynamonem.

      Cudoooooooooooooo 

       

      P.S. Zachęcam do polubienia blogu na facebooku :)  

       

      Doma 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      tealover90
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 maja 2012 00:30