Domowy poradnik domowy

czyli sekrety młodej gospodyni

Herbaty

  • wtorek, 22 maja 2012
    • Mrożona zielona herbata

      W restauracji mrożone herbaty przygotowujemy my- kelnerzy. Każdy z nas robi je niby według standardów, ale jednak na swój unikalny sposób ;)

      Składniki na 3 osoby
      sencha
      kostki lodu
      syrop ananasowy/gruszkowy/liczi
      liście mięty
      limonka

      Osprzęt
      długie słomki, półlitrowe szklanki

      Rano należy przygotować koncentrat z zielonej herbaty, czyli do litrowego dzbanka nasypać 2-3 łyżki senchy, zalać przegotowaną wodą o temperaturze 80 stopni, po 4-5 minutach przelać przez sitko, pozostawić do ostudzenia.

      Gdy wystygnie, rozcieńczyć niegazowaną wodą mineralną, rozlać do szklanek do 3/4 ich wysokości, nalać po 40 ml syropu do każdej (ja uwielbiam gruszkowy), wrzucić z 6-8 małych kostek lodu, wymieszać słomkami. Wierzch posypać podartymi liśćmi mięty, przystroić plastrem limonki.

      Wygląda to mniej więcej tak, przy czym jest to zdjęcie z internetu i z cytryną...

       

      Doma 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      tealover90
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 maja 2012 01:00
  • niedziela, 13 maja 2012
    • Pyszna herbata miętowa

      Kiedy po całym dniu pracy wracam do domu, potrzebuję jakiegoś pobudzacza. Jednym z nich okazała się herbata miętowa. Jak powszechnie wiadomo, mięta sprawia uczucie chłodu...ale relaksu też :)

       

      Zerwać liście mięty, ułożyć na talerzyku, zostawić na szafce na kilka dni aż wyschną.

      Na kubek miętowej herbaty potrzebujemy:

      łyżeczkę ususzonych listków mięty
      łyżeczkę naturalnego miodu pszczelego
      kilka kropel cytryny

      Po zagotowaniu się wody odczekać minutę, zalać miętę i przykryć talerzykiem. Zostawić na ok. 5-7 minut. Odkryć, dodać cytrynę, miód, wymieszać.
      I już można zanurzyć się we wspaniale pachnącym i smakującym rajskim napoju :)

      Mam nadzieję, iż przekonałam Was, że ręcznie skomponowana herbata jest o niebo lepsza od tego paczkowanego proszku, wzmacnianego aromatami, który się nam wtyka ;) Ostatnio której herbaty w sklepie nie chwycę, to jest ulepszana. O zgrozo! Pyszna grejpfrutowa herbata Vitaxu jest... słodzona aspartamem ! 

      Dlatego doceniajmy bogactwo roślin oraz owoców w naszym kraju i twórzmy herbaty sami!!! :)

       

      Doma 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      tealover90
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 maja 2012 11:21
  • sobota, 05 maja 2012
  • środa, 02 maja 2012
    • Zielona herbata z goździkiem

      Pijąc 2-3 litry herbaty dziennie, trzeba ją jakoś sobie urozmaicić :)

      Oto jak ją przyrzadziłam...ten przepis zrobił furorę na Wielkanoc, więc postanowiłam ponowić go dzisiaj!

      Na 1 dzbanek herbaty potrzebujemy:

      2 torebek zielonej herbaty z opuncją
      2 goździki
      cytrynę
      miód (naturalny pszczeli, nie ten okropny psuedomiód z marketu)
      cynamon

       

      Po zagotowaniu litra wody należy odczekać min. 5 minut, ponieważ zieloną herbatę parzy się wodą o temperaturze 80 stopni, aby nie zabić jej walorów smakowych. Poza tym jest to temperatura bezpieczna także dla miodu i cytryny, by nie straciły swoich bakteriobójczych właściwości :)

      No to wrzucamy do dzbanka owe 2 torebki, zalewamy, dodajemy trochę cytryny, 2 goździki, dużą łyżeczkę miodu i posypujemy cynamonem. Nie za dużo, bo potem on się skleja na dnie i nieprzyjemnie jest dostać go na koniec w swojej filiżance :) Najlepiej zapalić podgrzewacz i zostawić herbatę na 15 minut, aby wszystko wydzieliło swój piękny aromat.

       

      Uwagi:

      1. Wiem, że herbatę zieloną parzy się maksymalnie 3 minuty, ale nie wiedzieć czemu, tym sposobem parzenia herbata nie robi się gorzka :)
      2. Należy pamiętać, że zielona herbata wypłukuje żelazo z organizmu, więc nie powinno się jej pić w dużych ilościach!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      tealover90
      Czas publikacji:
      środa, 02 maja 2012 22:47