Domowy poradnik domowy

czyli sekrety młodej gospodyni

Drinki i alkohole

  • piątek, 16 listopada 2012
    • Nalewka bananowa z Madery

      Tym razem podzielę się z Wami przepisem na nalewkę bananową domowej roboty. Zdobyłam ten przepis na malowniczej portugalskiej wyspie Madera, która leży na Oceanie Atlantyckim między Azorami a Kanarami. Mieszkając u Couch Surferki, tak przypadłyśmy z koleżanką do gustu jej mamie, że o każdej porze dnia i nocy wtykała w nas nalewki ze wszystkich cytrusów i ziół pod słońcem :P Madera obfituje w szczególności w banany, którymi zasila kontynentalną Portugalię, są one mniejsze, dzięki czemu o bardziej wyrazistym smaku.

      I w porównaniu z innymi owocami... 

      

      Ekstrakt bananowy w Polsce jest trudnodostępny, ale można zamówić przez zagraniczne strony lub zmielić 2 dojrzałe banany, zalać ekstraktem z wanilii i zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 dni.

      Resztę wykonuje się następująco...

      Składniki:

      1/4 litra alkoholu (wódki, choć najlepsze byłoby aguardiente )
      3/4 litra mleka
      ektrakt bananowy (100ml)
      250 g cukru

      Mleko z cukrem zagotować. Wystudzić, a następnie wymieszać z alkoholem i ekstraktem.

      Pozostawić na tydzień w chłodnym miejscu. 

      Smakuje genialnie !

       

      Doma 

      P.S. Zachęcam z całego serca do podróży na tę wyspę. Zdjęcia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      tealover90
      Czas publikacji:
      piątek, 16 listopada 2012 17:43
  • poniedziałek, 12 listopada 2012
    • Sangría

      Niestety aktualnie nie mam czasu na eksperymentalne gotowanie, więc kontynuuję serię narodowych alkoholi i drinków ;) 

      Jednym z pierwszych skojarzeń z Hiszpanią u osób, które mieszkały choć przez chwilę w tym kraju jest sangría. Latem wypija się jej hektolitry, jest idealna na hiszpański upał. Początkowo pito ją na polu w trakcie żniw (tak jak u nas kawę zbożową), a w późniejszym czasie zaczęto dodawać do niej owoców i lodu...oryginalnie wywodzi się z Walencji.

      A teraz może trochę wyjaśnienia dla niewtajemniczonych. Co to właściwie jest ta sangría?

      Sangría to napój alkoholowy na bazie wina z kawałkami świeżych owoców oraz lodu. Tak naprawdę każda gospodyni ma swój przepis, ale zawsze są to cytrusy. Z mojego doświadczenia wynika, że sangríę pije się po lunchu, a przed sjestą, po sjeście, przed kolacją, po kolacji...czyli cały dzień, bo cały dzień jest gorąco i chce się pić ;)

       Składniki

      czerwone wino półsłodkie
      czerwone winogrona 
      banan
      pomarańcza
      cytryna
      limonka
      lód
      woda

      opcjonalnie cukier

      Owoce kroimy na kawałki według uznania, ale powinny być w miarę duże. Ważne, by same owoce był dojrzałe i soczyste, aby miały siłę zabarwić wino jakimś smakiem. Wodę dodajemy według uznania. 
      Zostawić na 1 noc. Przed podaniem dodać lodu.

      Oto ogłoszenie jednego z barów w Barcelonie...

       ...i studencka wersja przenośna :P

      sangria 

      Niektóre gospodynie wzmacniają ją rumem czy brandy.

       

      Doma 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      tealover90
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 listopada 2012 18:09
  • sobota, 10 listopada 2012
    • Wino po portugalsku

      Ku memu ogromnemu zdziwieniu w Portugalii wino bardzo często serwuje się na słodko...

      Czerwone wino wytrawne mieszamy z cukrem i lodem. W ten sposób je serwujemy na przyjęciach jako deser lub na spotkaniach z przyjaciółmi jako drink do pogaduch.

       

      Swoją drogą niedawno przeczytałam artykuł na temat najnowszych badań. Obalają one mity na temat wina, by miało ono zdrowotne właściwości, wydłużało życie czy zapobiegało jakimś chorobom. Niestety nie mogę sobie przypomnieć, gdzie to wynalazłam, ale znalazłam pokrewny artykuł. Jakby nie patrzeć, najdłużej żyjący naród świata - Japończycy - alkoholu nie spożywają prawie w ogóle.

      Z właściwościami zdrowotnymi czy bez, warto ugotować obiad wspólnie i dodać trochę kolorytu kieliszkiem dobrego wina spożywanego podczas i po posiłku ... :)

       

      Doma 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      tealover90
      Czas publikacji:
      sobota, 10 listopada 2012 19:53
  • piątek, 09 listopada 2012
    • Mojito

      Są takie przepisy, do których dostęp nie stanowi żadnego problemu.

      Są takie, które ktoś nam zdradzi na przyjęciu.

      Oraz są takie, z których pozyskania rozpiera nas duma.

      Pewnie domyślacie się, którym z tych trzech jest mój przepis na prawdziwe mojito :) Nauczyłam się go pod okiem kostarykańskiego mistrza kuchni, słuchając latynoskich przyśpiewek i wyciskając kolejne kilogramy limonek...

      Mojito wywodzi sięz Kuby. Popularne na całym karaibskim wybrzeżu przynosi ochłodę i orzeźwienie.

       

      Składniki 

      cukier trzcinowy
      rum z Karaibów
      limonki
      liście mięty
      lód

      Przyda się też coś do kruszenia lodu. Ilość limonek zależy od ilości osób. Nas było ośmioro, więc wyciskałam i wyciskałam...

      Przygotowanie 1 szklanki

      Płaską łyżkę cukru rozpuścić w połowie szklanki rumu, dobrze wymieszać. Dodać soku z limonek, liście mięty, a na koniec pożądaną ilość lodu.

       mojito

      Pyyycha. Znalazłam zdjęcie z procesu przygotowawczego ;)

      Ostrzeżenie: po takim mojito już nigdy nie tkniecie tego "mojito" serwowanego w barze... :) 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      tealover90
      Czas publikacji:
      piątek, 09 listopada 2012 10:16
  • czwartek, 08 listopada 2012
    • Panache (shandy)

      Ktoś dzisiaj zauważył, że zakładka "alkohole" czeka na uzupełnienie...więc postanowiłam to szybko zmienić :)

      Udało mi się poznać tajniki niektórych słynnych drinków, a także nauczyłam się takich zupełnie nowych...zacznę od portugalskiego panache, czyli piwo-lemoniady, które w Wielkiej Brytanii nazywa się shandy. W Portugalii w barach mężczyźni zamawiają piwo 0,3 l, a kobiety właśnie panache

      Sposób przygotowania

      Jasne piwo o niezbyt gorzkim smaku wymieszać ze Spritem lub gazowaną lemoniadą cytrynową w proporcji 2:1 (panache) lub 1:1 (shandy). 

      Dzięki temu uzyskamy poczucie świeżości i lekkości, szczególnie cenione w gorących krajach południowoeuropejskich.

      

      Doma 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      tealover90
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 listopada 2012 19:23