Domowy poradnik domowy

czyli sekrety młodej gospodyni

Wpis

poniedziałek, 11 stycznia 2016

Zupa fasolowa na boczku

Ostatni wyjazd na wschód Europy zaowocował inspiracjami kulinarnymi np. w postaci mieszania fasoli i kapusty, czego nigdy nie zwykłam robić oraz dodania kaszy, zamiast potem dojadać chlebem. Zrezygnowałam też ze śmierany, by zupa była lżejsza. Efekt wyszedł bardzo zadowalający, więc dzielę się nieco zmienionym przepisem niż ten poniżej:

Składniki na gar zupy:

20 dag suchej białej fasoli jaś
1 pietruszka, pół selera, 3 marchewki
(czyli włoszczyzna bez pora)
ćwierć kapusty
4 ziemniaki
20 dag wędzonego boczku
majeranek
(ok. 4 łyżki)
sól, piepierz
kasza np. jaglana
 - wg uznania, ja dałam 1 szklankę
olej rzepakowy do smażenia

Dzień wcześniej zalać fasolę do 2/3 wysokości garnka, zostawić na noc, by się namoczyła.
Następnego dnia gotować fasolę. Po ok. 55 minutach dodawać kolejno obrane i pokrojone według uznania: kapustę, 10 minut później ziemniaki i kaszę, a następne 10 minut później marchew, pietruszkę, seler. Wsypać 4 łyżki majeranku.
Jeśli fasola już mięknie, boczek pokroić w kostkę, podlać wodą na patelni i podsmażyć. Wrzucić do garnka. Pogotować jeszcze ok. 10 minut. Na koniec doprawić zupę solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin odkryty garnek. Zupa będzie miała wyrazisty smak.

DSC04764

Smacznego! :)
Dominika

Polub mnie na Facebooku

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
tealover90
Czas publikacji:
poniedziałek, 11 stycznia 2016 17:46

Polecane wpisy

  • Wegańska zupa krem z dyni na mleku kokosowym

    Oooo tak, zupa dyniowa wywołuję masę pozytywnych skojarzeń, ale zupa na mleku kokosowym! To dopiero jest coś! Bardzo wszystkich zachęcam do wypróbowania przepis

  • Grochówka

    Nadeszła jesień, czas na klasyczną zupę grochową :) Zacznę od tego, że najlepiej ugotować ją dzień wcześniej, ponieważ najlepiej smakuje, gdy przeniknie wszystk

  • Zupa fasolowa

    Myślałam, że zupa fasolowa jest trudniejsza, ale cały problem z jej przygotowaniem rozbija się o to, aby dzień wcześniej namoczyć fasolę, a potem już tylko potr