Domowy poradnik domowy

czyli sekrety młodej gospodyni

Wpis

poniedziałek, 02 listopada 2015

Keks z jabłkami i orzechami (ciasto salceson)

Jedni nazywają to keksem, inni murzynkiem z jabłkami, a jeszcze inni ciastem salceson. Jakiej nazwy by nie użyć, chodzi o to samo pachnące, parujące ciasto pełne aromatycznych dodatków. Jest idealnie wilgotne, lekkie, ma bardzo urozmaicony smak oraz nie zsycha się na następny dzień.

Składniki (na zwykłą keksówkę) 
2 szklanki mąki
1-1,5 szklanki cukru 
(zależy od słodkości jabłek)
3-4 łyżki kakao
cynamon, gałka muszkatołowa
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki oleju
5 jabłek
orzechy włoskie
 (posiekane na drobno)
3-4 śliwki
(opcjonalnie, ale dodają dużo aromatu)
4 jajka

Jabłka obrać, wyciąć ogryzki i pokroić w kostkę, ze śliwek wykroić pestki, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce oprószyć mąką i odstawić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec odrobinę soli. Żółtka utrzeć (zmiksować) z cukrem. Mąkę przesiać z proszkiem, kakao i przyprawami. Stopniowo do żółtek dodawać naprzemiennie po trochu oleju i mieszanki z mąką, miksując. Kiedy nasz mikser zacznie już ledwo zipać, wyłączyć go i dokładnie obrać z ciasta widełki, a do masy już przy pomocy łyżki dodać białko i owoce, ręcznie mieszając.

Piekarnik nastawić na 200 stopni grzanie góra-dół, formę wyłożyć papierem do pieczenia. Kiedy wstawimy ciasto, po 5 minutach zmniejszyć temperaturę na 170 stopni i piec 45-50 minut. Pod koniec pieczenia wetknąć w środek wykałaczkę bądź nożyk. Jeśli na ostrzu nie zostaje ciasto, to nasz wypiek jest gotowy :)

20151101_101033

Wyszło naprawdę wspaniałe, doskonale wilgotne :) Polecam ten patent ze śliwkami zamiast rodzynków i gałką muszkatołową. Mają swój wkład w aromat.

Smacznego!

Doma :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
tealover90
Czas publikacji:
poniedziałek, 02 listopada 2015 11:49

Polecane wpisy