Domowy poradnik domowy

czyli sekrety młodej gospodyni

Wpis

czwartek, 01 października 2015

Jabłka pod cynamonowo-owsianą kruszonką

Owoce pod kruszonką to moje odkrycie tego sezonu. Lekkie, szybkie i proste, czyli to, co wszyscy doceniamy najbardziej :) W zależności od upodobań, można ten przepis zastosować również do śliwej, a odejmując przyprawy korzenne - również do owoców leśnych czy wiśni. Konieczne do pieczenia jest naczynie żaroodporne. W blaszce kwas z owoców może wejść w reakcję z metalem :(

Składniki na małe naczynie (średnica ok. 22 cm)
3-4 jabłka
cynamon,
kardamon
cukier

Kruszonka
pół szklanki płatków owsianych
pół szklanki mąki
80 g masła
pół szklanki cukru
cynamon
opcjonalnie: mleko kokosowe w proszku, płatki migdałów

Jabłka obieramy, kroimy na 4 części i wycinamy ogryzki. Naczynie od środka smarujemy masłem. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni góra-dół. Resztę składników wysypujemy na blat i ręcznie łączymy. Do kruszonki dałam pół łyżeczki cynamonu. Jeśli kruszonka nie odchodzi od ręki, trzeba dosypać mąki. Jeśli daliśmy za dużo mąki, to trzeba dodać masła. Wyrobiwszy dobrze ciasto, forumyjemy grudki lub placki.

Następnie bierzemy każdą ćwiartkę jabłka i tniemy wzdłuż na cienkie plastry. Po każdych 4 ćwiartkach, czyli jakby 1 jabłku, posypujemy wszystko cukrem i odrobiną cynamonu. Po 2 jabłkach można dorzucić ziarenka kardamonu. Wtedy gdy jabłka puszczą sok, przyprawy będą się w nim gotować. Całość pokrywamy przygotowaną wcześniej kruszonką. W tym momencie można posypać wierzch płatkami migdałów.

Wkładamy do piekarnika i po ok. 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Po 25 minutach przełączamy grzanie na tylko dół. Piec 30-40 minut - zależy, jaką powierzchnię parowania ma wasze naczynie i jak wysoką wartwę jabłek macie. Po wyłączeniu zostawić naczynie na 20 minut w piekarniku, a potem studzić porpzez uchylenie drzwiczek.

Wybaczcie mi wyjątkowo beznadziejną jakość tych zdjęć, ale idę z tym w gości i trochę się śpieszę..:)

20151001_181652

20151001_181958

Smacznego!

Doma:)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
tealover90
Czas publikacji:
czwartek, 01 października 2015 18:24

Polecane wpisy