Domowy poradnik domowy

czyli sekrety młodej gospodyni

Wpis

środa, 30 września 2015

Prosty sernik na mlecznym spodzie bez jajek

Uwielbiam serniki. Nawet nie mając maszynki do mielenia ani kopystki do ucierania, lubię je przyrządzać. Są takie.. kompletne. Trochę kruche, trochę wilgotne. Nigdy nie mam dość :) Na 1 tortownicę będziemy potrzebować:

Ciasto
250 g mąki
pół szklanki cukru pudru (ja dałam trzcinowy)
szczyptę soli
125 g masła
kokosowe mleko w proszku 
(może być zwykłe)

Masa
1 kg twarogu tłustego na wagę (wtedy ma śladową ilość serwatki)
150 ml słodkiej śmietanki 18%
2/3 szklanki cukru
1 laskę wanilii

Na kilka godzin przed pieczeniem przecinamy laskę wanili wzdłuż i tępą stroną noża przejeżdżamy po wanilii, wybierając nasionka. Warto powtórzyć kilka razy, by dokładnie to zrobić. Łączymy wanilię z pozostałymi składnikami masy, najlepiej ucierając lub przepuszczając przez maszynkę. Ja nie mam takiego sprzętu, więc ugniatałam twaróg rękoma. Części strąku wanilii wrzucić do całości, wymieszać, przykryć i włożyć do lodówki. Zostawić na dłuższy czas, by masa przeszła aromatem wanilii.

Mąkę przesiać z solą, dodać masło, posiekać. Wsypać mleko w proszku, cukier puder i szybko zagnieść. Lepkość ciasta kontrolować przy pomocy mąki lub zimnej wody. Wstawić do zamrażalnika na 15 minut.

Formę wysmarować masłem. Wyciągnąć masę serową, przemieszać i wybrać z niej strąk wanilii. Tortownicę wylepić ciastem, nakłuć widelcem i włożyć na 5 minut do lodówki. Nastawić piekarnik na 200 stopni C. Wyciągnąć formę z ciastem z lodówki i wyłożyć na całość masę serową. Zadbać, by powierzchnia była równa. Ser oczywiście może dotykać ścian foremek. Kiedy piekarnik osiągnie wybraną temperaturę, włożyć nasz sernik i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 170 stopni. Piec około 40-45 góra-dół, obserwując ser. Ja po pół godziny zmniejszyłam do 150 stopni i grzałam tylko od dołu. Sernik będzie gotowy, gdy zacznie pękać. Oznacza to, że odparowała z niego woda :) Studzić poprzez uchylenie drzwiczek piekarnika. Niech sobie postoi tak z 2-3 godziny, będzie jeszcze lepszy!

20150929_160221

Smacznego! :)

Doma

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
tealover90
Czas publikacji:
środa, 30 września 2015 09:34

Polecane wpisy