Domowy poradnik domowy

czyli sekrety młodej gospodyni

Wpis

wtorek, 21 lipca 2015

Tarta z ptasim mleczkiem i herbatnikami

Czas najwyższy coś napisać ;))

Nie wiem, czy też tak macie, ale ja szczyt swojej kreatywności osiągam przy silnym niedoborze składników. Gdy otwieram szafkę i lodówkę, a tam przeciąg aż daje po oczach, wtedy w moim mózgu powstaje całkowicie nowy i unikatowy przepis, którego najpewniej więcej nie uda mi się powtórzyć. Głównie dlatego, że dana kombinacja dostępnych składników zdarza się tylko raz. Ale może kiedyś coś mnie najdzie :) Przedstawiam Wam przepis na ciasto dla wybitnych łasuchów :)

Składniki

Ciasto
300 g mąki
150 g masła
80 g cukru pudru
szczypta soli
3-5 łyżek zimnej wody

Wypełnienie
0,5 l zimnego mleka
pół szklanki mąki zwykłej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g masła
cukier, miód (według smaku)
cynamon, gałka muszkatołowa, laska wanilii (wedle uznania, ja dałam obu po trochu)
opakowanie ptasiego mleczka (smak śmietankowy, waniliowy; ważne, by czekolada na ściankach była dobrej jakości)
1 paczka herbatników
rum/koniak (do nasączenia herbatników)

 Zaczynamy od ciasta. Mąkę przesiać z solą. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać cukier puder, zimną wodę i szybko zagnieść. Jeśli ciasto jest za mało lepkie, należy dolać odrobinę wody. Musi być zwarte i jednolite, może trochę się kleić do ręki. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut. Formę (do tart, tortownicę) wysmarować masłem i wstawić do lodówki.

W tym czasie możemy zająć się wypełnieniem, przygotowując budyń domowej roboty. W kubku łączymy 2 mąki, wlewając stopniowo zimne mleko, około 3/4 szklanki. Resztę mleka zagotować z masłem, cukrem (miodem) i przyprawami. Na wrzącą miksturę wlać dobrze wymieszaną mąkę z mlekiem, zmniejszyć gaz i mieszać energicznie, aby nie powstały grudki. Gotować 2-3 minuty, smakując, czy odpowiada nam słodkość budyniu, a następnie pozostawić do ostygnięcia.

Piekarnik nastawić na 200 stopni. Ptasie mleczko pokroić w kwadraty o grubości 4-5 mm. Ja zużyłam 3/4 pudełka.

Wyciągnąć ciasto i wyłożyć nim schłodzoną formę (jeśli tortownica, to do ok. 4 cm wysokości), nakłuć gęsto widelcem i z powrotem włożyć do lodówki. Chcemy osiągnąć efekt jak najniższej temperatury naszego ciasta na wejściu do piekarnika, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej kruche :)

Kiedy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę, włożyć formę z ciastem, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni (góra-dół) i piec ok. 20 minut. Wyciągnąć ciasto i wyłożyć na dnie plastry ptasiego mleczka, najlepiej gęsto.

20150719_1149481

Następnie włożyć z powrotem ciasto na jeszcze 7-10 minut. Tarta powinna odchodzić od boków blachy i lekko się zarumienić, a ptasie mleczko roztopić i skarmelizować na górze.

20150719_115425_1

Wyciągnąć ciasto. Kiedy wystygnie, nalać trochę alkoholu na talerz i moczyć tam pokruszone herbatniki, a następnie rozłożyć je na stopionym ptasim mleczku. Na to wylać krem budyniowy. Wierzch można udekorować kilkoma plastrami ptasiego mleczka.

20150719_124433_1

Słodycz tego ciasta zaspokoi największych łasuchów. Smacznego! :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
tealover90
Czas publikacji:
wtorek, 21 lipca 2015 10:45

Polecane wpisy