Domowy poradnik domowy

czyli sekrety młodej gospodyni

Wpis

poniedziałek, 18 listopada 2013

Cinnamon Rolls

Zainspirowana smakiem i zapachem wypieków serwowanych we wrocławskim Cinnabon, bardzo chciałam upiec coś podobnego. Nadszedł piątek, przyszła Rozalka, można było coś stworzyć. Jest to czasochłonny wytwór, ale warty poświęcenia! Pachnąco umila czas rozmów z przyjaciółmi :) Dostarcza także wielu wrażeń, gdy ma się piekarnik gazowy, nagle w połowie pieczenia płomień zniknie, zapalniczka nie działa, a zapałki się kończą...

Przepis zaczerpnięty stąd.

Składniki (12 sztuk)

500g mąki pszennej
50g cukru
½ łyżeczki soli
pół kostki drożdży
70g masła, rozpuszczonego
100ml ciepłego mleka
2 duże jajka

Syrop
120g masła
2 łyżki brązowego cukru
4 łyżki miodu
200g orzechów pekan lub włoskich

Glazura
1 jajko
2 łyżki mleka

Wypełnienie
50g brązowego cukru
1 łyżka cynamonu

Polewa z serka
125g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka roztopionego masła

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i drożdże. Roztopione masło wymieszać z mlekiem i jajkami. Zalać suche składniki i wyrabiać ciasto ok. 10 min ręcznie. Ciasto powinno być sprężyste i gładkie. Uformować z niego kulę i włożyć do miski wysmarowanej olejem i przykryć ściereczką. Ja polałam je dodatkowo ekstraktem waniliowym.

Odstawić na godzinę lub półtorej w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość.
Orzechy z grubsza posiekać. Razem z resztą składników na syrop wrzucić na patelnię i podgrzewać aż do karmelizacji orzechów. Dodać wymeiszane uprzednio składniki wypełnienia.
Uderzyć wyrośnięte ciasto, zagnieść i rozwałkować na duży prostokąt o wym. 60 x 30 cm, dłuższym bokiem do siebie. Rozmieszać jajko z mlekiem i posmarować nim ciasto.
Następnie na rozłożone ciasto umieścić wypełnienie. Poczynając od bliższej, dłuższej krawędzi, zrolować je ostrożnie i starannie, nie za mocno, na kształt foremnej kiełbasy. Pokroić rulon na 12 równych plastrów i ułożyć spiralne kawałki na papierze do pieczenia ok. 3 cm od siebie. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
Odstawić bułeczki na jakieś 20 minut, a gdy urosną i zrobią się puszyste, wstawić blachę do piekarnika na 25 minut, aż będą złociste.
W tym czasie  wymieszać składniki na polewę. Po wyciągnieciu bułeczek i względnym ostygnieciu, polewać je serkiem.
Serwować na ciepło. Najlepsze są świeże, jak to drożdżowe wytwory :)

Cinnamon roll
Cinnamon roll
Niestety zdjęcia 12 sztuk nie udało mi się zrobić, były zbyt smaczne :P
Smacznego!
Doma:)
Jeszcze na koniec dowód odwagi Rozalki. Udało jej się odpalić piekarnik, mimo wypalającej się już, jednej z trzech ostatnich, zapałki :D

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
tealover90
Czas publikacji:
poniedziałek, 18 listopada 2013 15:08

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • horecaservice napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/14 12:01:12:

    wyglądają na bardzo smaczne... nie dziwie się, że tak szybko zniknęły....w sam raz na rozpoczynający się okres "święta cynamonu" czyli jesienno-zimowe wieczory

  • dite napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/03 12:09:45:

    Uuu :D Perfekcyjnie by pasowały do mojej imprezy integracyjnej pt. rodeo grill steak house. Nie ma to jak rolls i stek :) z burgerem na przegryzkę :)

Dodaj komentarz