Domowy poradnik domowy

czyli sekrety młodej gospodyni

Wpis

czwartek, 24 października 2013

Zupa szpinakowa

Właściwie miała być szczawiowa, ale na targowisku dostępny jest już tylko szpiank...

Składniki na 6 porcji

włoszczyzna
średnia cebula
2 ząbki czosnku
0,3 kg szpinaku
łyżka masła
słodka śmietana 18%
sól, pieprz

Ugotować bulion warzywny. Liściom szpinaku odciąć łodygi, następnie je umyć i sparzyć. Cebulę zeszklić na patelni, dodać posiekany czosnek, chwilę podusić, wrzucić odcedzone liście szpinaku i przykryć. Gdy liście zaczną puszczać wodę, usunąć pokrywkę i pozwolić wodzie wyparować. Następnie dodać do bulionu, zagotować. W osobnym naczyniu rozprowadzić śmietanę z solą, pieprzem (ja zamiast pieprzu wrzucam pół papryczki piri piri do garnka) i bulionem, dokładnie wymieszać i dodać do garnka. Jeszcze chwilę podgrzewać, lecz nie pozwolić, by zupa się zagotowała, inaczej zważy się śmietana ;)

Serwować z jajkiem i natką pietruszki/koperkiem.

zupa szpinakowa

Smacznego!

Doma:)

P.S. Zachęcam do polubienia mojego fanpage'u na Facebooku :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
tealover90
Czas publikacji:
czwartek, 24 października 2013 12:13

Polecane wpisy

  • Zupa fasolowa na boczku

    Ostatni wyjazd na wschód Europy zaowocował inspiracjami kulinarnymi np. w postaci mieszania fasoli i kapusty, czego nigdy nie zwykłam robić oraz dodania ka

  • Wegańska zupa krem z dyni na mleku kokosowym

    Oooo tak, zupa dyniowa wywołuję masę pozytywnych skojarzeń, ale zupa na mleku kokosowym! To dopiero jest coś! Bardzo wszystkich zachęcam do wypróbowania przepis

  • Grochówka

    Nadeszła jesień, czas na klasyczną zupę grochową :) Zacznę od tego, że najlepiej ugotować ją dzień wcześniej, ponieważ najlepiej smakuje, gdy przeniknie wszystk