Domowy poradnik domowy

czyli sekrety młodej gospodyni

Wpis

piątek, 18 października 2013

Powidła z dyni

Co zrobić, gdy w ramach niespodzianki otrzyma się ok. 10 - kilogramową dynię?

dynia

Można zrobić zupę, placuszki, można zamrozić, oddać część znajomym... ale wciąż dyni zostaje mnóstwo, więc pomyślałam, by zrobić powidła :) Dzięki temu jej objętość natychmiast zmalała i dała się zamknąć w kilku słoikach. Przynajmniej będzie na zimę.

Składniki

1,5 kg obranej dynii
laska wanilii
1 szklanka cukru
1 cytryna
gałka muszkatołowa
cynamon

Dynię pokroić w małe kawałki, wrzucić do rondla/garnka, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem. Gdy zacznie puszczać sok, odkryć i często mieszać. Kiedy już rozgotuje się na masę (po 45 - 60 minutach), przetrzeć przez gęste sito, wsypać cukier, sok z cytryny, startą gałkę muszkatołową i cynamon, po czym smażyć na wolnym ogniu, mieszając, by powidła się nie przypaliły. Jeżeli masa stanie się odpowiednio gęsta, przelać do słoików, mocno zakręcić i ostudzić.

powidła z dyni

Smacznego!

Doma:)

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
tealover90
Czas publikacji:
piątek, 18 października 2013 17:37

Polecane wpisy