Domowy poradnik domowy

czyli sekrety młodej gospodyni

Wpis

wtorek, 08 października 2013

Zupa cebulowa z soczewicą

Może zacznę od pochwalenia się moim nowym skarbem :)

 Ksiażka Kucharska

Sprawiono mi wielką niespodziankę i kupiono wymarzoną książkę kucharską  na urodziny, a nie, tak jak planowałam, na ślub za X lat :)

Miałam ugotować zupę z soczewicy. Szukając u p. Monatowej przepisu, rzuciła mi się w oczy zupa cebulowa. Uwielbiam ją i w tym momencie pomyślałam, dlaczego właściwie nigdy nie spróbowałam zrobić jej sama? W końcu nie co dzień chodzi się do francuskiej restauracji, więc czas najwyższy się nauczyć. Wyszła wspaniała, naprawdę polecam! Soczewica jest moim własnym wymysłem, ale świetnie się wkomponowała w smak zupy :)

Składniki

włoszczyzna
wołowina (najlepiej rostbef, ale może też być i gulaszowa)
6 cebul
¼ kostki masła
nać pietruszki/koperek
soczewica (opcjonalnie)

Ugotować rosół. Jeśli używamy soczewicy, należy namoczyć ją dzień wcześniej tak jak fasolę i dodać pod koniec gotowania mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na dużej ilości masła. Mięso wyciągnąć i pokroić w kostki, rosół przetrzeć przez sito lub zblendować (ja zostawiłam warzywa w kostkach i też było dobre ;) ) i wrzucić do niego cebulę. Lepiej nie przesadzać wcześniej z doprawianiem, by pozwolić cebuli wypełnić przestrzeń smakową zupy :) Wymieszać, dodać mięso, odstawić do ostygnięcia. Podawać z posiekaną natką pietruszki/koperkiem.

zupa cebulowa

Polecam nie zabielać.

Smacznego!

Doma

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
tealover90
Czas publikacji:
wtorek, 08 października 2013 13:43

Polecane wpisy

  • Zupa fasolowa na boczku

    Ostatni wyjazd na wschód Europy zaowocował inspiracjami kulinarnymi np. w postaci mieszania fasoli i kapusty, czego nigdy nie zwykłam robić oraz dodania ka

  • Wegańska zupa krem z dyni na mleku kokosowym

    Oooo tak, zupa dyniowa wywołuję masę pozytywnych skojarzeń, ale zupa na mleku kokosowym! To dopiero jest coś! Bardzo wszystkich zachęcam do wypróbowania przepis

  • Grochówka

    Nadeszła jesień, czas na klasyczną zupę grochową :) Zacznę od tego, że najlepiej ugotować ją dzień wcześniej, ponieważ najlepiej smakuje, gdy przeniknie wszystk