Domowy poradnik domowy

czyli sekrety młodej gospodyni

Wpis

niedziela, 20 października 2013

Matcha roll cake

W Japonii ciasta mają trochę inny wymiar. Powinny być lekkie, sprawić przyjemność, lecz nie dominować smakiem. Matcha roll cake to doskonały przykład idealnego połączenia delikatnie gorzkiej zielonej herbaty ze słodyczą cukru pudru. Przepis jest prościutki, można go wykonać np. z owocami, nie dodając wtedy żadnych dziwnych dzielonych proszków do ciasta :)

Składniki

Ciasto

1 szklanka mąki
4 jajka
2 łyżki japońskiej matcha
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
3 – 4 łyżki mleka

Wypełnienie

2 kremówki w kubku
cukier puder

Podgrzać piekarnik do 200 stopni.  Trzy razy przesiać mąkę z matchą i proszkiem do pieczenia. Zielony kolor musi być równomiernie rozłożony. W osobnej misce ubić białka ze małą szczyptą soli. W większej misce (garnku) ubić żółtka, dodając stopniowo cukier, do białości. Wsypywać powoli wcześniej przesianą mąkę i mieszać na wolnych obrotach. Wlać mleko i kontynuować miksowanie do momentu połączenia wszystkich składników. Na koniec wrzucić białka i wymieszać łyżką.

Przygotować blachę wyłożoną papierem i wylać na nią masę. Piec 8 – 10 minut. Po wyjęciu uciąć brzegi (po ok. 0,5 cm) i zwinąć ciasto wzdłuż krótszego boku. W tej pozycji zostawić do ostygnięcia. Można czymś przyłożyć ten rulon od góry, by na pewno się nie rozwinął.

Po kilku godzinach, gdy już ciasto wystygnie, ubić bitą śmietanę z 2 kopiastymi łyżkami cukru pudru. Rozwinąć rulon, rozprowadzić śmietanę i ponownie zwinąć.

 matcha roll cake

Voila! Matcha roll cake gotowe :)

matcha roll cake

Polecam użyć raczej blachę o dużej powierzchni, by móc uzyskać większą liczbę zwojów niż ja. Wtedy ładnie to wygląda.

Smacznego!

Doma :)

P.S. Zachęcam do polubienia mojego fanpage'u na Facebooku :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
tealover90
Czas publikacji:
niedziela, 20 października 2013 11:57

Polecane wpisy