Domowy poradnik domowy

czyli sekrety młodej gospodyni

Wpis

środa, 23 października 2013

Dyniowe Caffe Latte

Właściwie powidła z dyni (przepis) przyrządziłam dlatego, by móc przygotować dyniowe Caffe Latte. W Starbucksie serwuje się taką z syropem dyniowym, ale powidła mogą nam go zastąpić.

Składniki na 1 kawę

filiżanka espresso
mleko 3,2%
powidła z dyni
cynamon, gałka muszkatołowa

W kawiarce/ekspresie przyrządzić espresso. Około 1/2 szklanki mleka zagrzać w garnuszku do ok. 70 stopni. Część odlać i ubić mikserem na pianę, resztę doprawić powidłami, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Następnie przelać miksturę do wysokiej szklanki, wlać ubite mleko, przytrzymując pianę łyżką. Potem, lejąc po ściankach, dodać zaparzoną kawę i na koniec przenieść łyżką pianę. Całość udekorować startymi przyprawami.

Zdjęcie zrobione nim jeszcze nauczyłam się ubijać mleko domowym sposobem, więc piana nie jest zbyt imponująca ;)

Dyniowe Caffe Latte

Smacznego!

Doma:)

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
tealover90
Czas publikacji:
środa, 23 października 2013 17:37

Polecane wpisy