Domowy poradnik domowy

czyli sekrety młodej gospodyni

Wpis

środa, 18 września 2013

Wątróbka ze śliwkami i cebulą

Kontynuuję wątróbkowe eksperymenty. Kiedyś posmakowałam wątróbki z powidłami i pomyślałam wtedy, jak smakowałaby ze świeżymi śliwkami. Przypomniała mi się ta myśl, więc postanowiłam spróbować ;)

Składniki na 1 osobę

4 wątróbki drobiowe
pół małej cebuli
4 duże, dojrzałe śliwki, np. węgierki
cynamon, olej do smażenia
świeża mięta

Wątróbkę umyć, w miarę możliwości odciąć białe części. Wrzucić na małą ilość średnio rozgrzanego oleju. Smażyć na średnim ogniu. Po 5 minutach przewrócić na drugą stronę, a po kolejnych 5 wrzucić przepołowione śliwki bez pestek. Dusić pod przykryciem do momentu gdy śliwki puszczą sok, dodać cynamon i ponownie przykryć, maksymalnie zmniejszając ogień. Po kilku minutach wyłączyć. Wątróbki powinny już być uduszone i mimo braku soli bardzo smaczne ;)

wątróbka ze śliwkami

Dobrze w smaku komponują się liście świeżej mięty.

Smacznego!

Doma :)

P.S. Zachęcam do polubienia mojego fanpage'u na Facebooku :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
tealover90
Czas publikacji:
środa, 18 września 2013 19:43

Polecane wpisy

  • Zupa fasolowa na boczku

    Ostatni wyjazd na wschód Europy zaowocował inspiracjami kulinarnymi np. w postaci mieszania fasoli i kapusty, czego nigdy nie zwykłam robić oraz dodania ka

  • Wegańska zupa krem z dyni na mleku kokosowym

    Oooo tak, zupa dyniowa wywołuję masę pozytywnych skojarzeń, ale zupa na mleku kokosowym! To dopiero jest coś! Bardzo wszystkich zachęcam do wypróbowania przepis

  • Grochówka

    Nadeszła jesień, czas na klasyczną zupę grochową :) Zacznę od tego, że najlepiej ugotować ją dzień wcześniej, ponieważ najlepiej smakuje, gdy przeniknie wszystk