Domowy poradnik domowy

czyli sekrety młodej gospodyni

Wpis

wtorek, 24 września 2013

Tarta z dynią i serem feta na cieście francuskim

Dyni mieliśmy tyle, że trzeba było ją jakoś spożytkować. Tym razem padło na słoną tartę. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu :)

Składniki

0,8 kg obranej dyni
opakowanie ciasta francuskiego
kostka sera feta
tymianek
gałka muszkatołowa
masło

Dynię pokroić w kostki ok 1,5x1,5 cm, wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec - ok. 20 minut w 200 stopniach. Musi zrobić się miękka i trochę odparować (dynia to prawie sama woda).

Ser feta pokroić w kostkę i opłukać w zimnej wodzie. Ciasto francuskie rozłożyć na blasze i uformować wysokie brzegi. Upieczoną dynie przesypać do miski, dodać pokruszony w palcach ser feta, tymianek, trochę masła oraz trochę startej gałki. Szybko wymieszać i wysypać na ciasto. Jeśli zostało nam trochę ciasta, można położyć je na górę dla dekoracji.

Piec 20 minut w 180 stopniach.

tarta z dynią i serem feta

Podając, najlepiej kroić na paski w poprzek, inaczej może się rozlecieć.

Smacznego!

Doma :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
tealover90
Czas publikacji:
wtorek, 24 września 2013 11:32

Polecane wpisy