Domowy poradnik domowy

czyli sekrety młodej gospodyni

Wpis

piątek, 13 września 2013

Placuszki z dyni

Skoro już postanowiłam pobawić się dynią na 1 danie, dlaczego nie użyć go w drugim?

Przepis wynalazła moja mama w „Przepisie na Ogród”. W domu się sprawdził, u nas też. Placuszki znikały szyyybko :)

Składniki na ok. 22 sztuki

0,8 kg dyni
3 jaja
1 szklanka mąki
sól, pieprz
olej do smażenia
Ja jeszcze dodałam gałkę muszkatołową i cynamon do smaku.

Dynie obrać i utrzeć na dużych oczkach. Do miseczki wbić jajka, posolić, dodać cynamon, pieprz i startą gałkę, roztrzepać widelcem i połączyć z dynią. Wsypać mąkę, wlać ok. 2 łyżek oleju i dokładnie wymieszać. Można odstawić na 15-20 minut, lecz trzeba uważać, by dynia nie zdążyła puścić soku – inaczej trzeba dodać więcej mąki. Konsystencja ciasta powinna przypominać to na placki ziemniaczane.

Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju, lecz niezbyt głębokim, bo placki go natychmiast wchłoną. Podawać na ciepło. Nam najbardziej smakowały posypane cukrem pudrem :)

 placuszki z dyni

Smacznego!

Doma :)

P.S. Zachęcam do polubienia mojego fanpage'u na Facebooku :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
tealover90
Czas publikacji:
piątek, 13 września 2013 09:55

Polecane wpisy

  • Zupa fasolowa na boczku

    Ostatni wyjazd na wschód Europy zaowocował inspiracjami kulinarnymi np. w postaci mieszania fasoli i kapusty, czego nigdy nie zwykłam robić oraz dodania ka

  • Wegańska zupa krem z dyni na mleku kokosowym

    Oooo tak, zupa dyniowa wywołuję masę pozytywnych skojarzeń, ale zupa na mleku kokosowym! To dopiero jest coś! Bardzo wszystkich zachęcam do wypróbowania przepis

  • Grochówka

    Nadeszła jesień, czas na klasyczną zupę grochową :) Zacznę od tego, że najlepiej ugotować ją dzień wcześniej, ponieważ najlepiej smakuje, gdy przeniknie wszystk