Domowy poradnik domowy

czyli sekrety młodej gospodyni

Wpis

piątek, 13 września 2013

Krem z dyni z wanilią

Sezon rozpoczęty, czas wziąć się za dynię! Pomysł podsunęła Sylwia, mówiąc, że nigdy nie robiła zupy z dyni. Ja też nie, więc czas najwyższy było to zmienić!
Przepis podejrzałam na kwestii smaku.

Dziękuję Muńko za blender i Mateuszowi za dostawę domowych produktów :)

Składniki na 5 porcji

bulion
0,8 kg dyni
1 łyżka oliwy

1 laska wanilii
1 cebula
masło, sól

Ugotować bulion. Ja najpierw godzinę gotowałam udko kurczaka, a potem dodałam skrojoną włoszczyznę, sól, pieprz i poczekałam, aż wszystko będzie półtwarde.

Cebulę zeszklić na maśle i oliwie, dodać obraną dynię startą na dużych oczkach, doprawić solą, smażyć przez 10 minut. Dodać do bulionu, gotować pod przykryciem przez 15 minut do miękkości dyni.
W połowie gotowania dodać wyłuskane ziarenka wanilii oraz pustą laskę (laskę należy przekroić wzdłuż i wyskrobać ziarna).
Zmiksować na puree, doprawić pieprzem i startą gałką muszkatołową. Odstawić na minimum 30 minut, by przeszło przyprawami.

krem z dyni

Proste, szybkie, smaczne i pachnące :)

Smacznego!

Doma

P.S. Zachęcam do polubienia mojego fanpage'u na Facebooku :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
tealover90
Czas publikacji:
piątek, 13 września 2013 09:25

Polecane wpisy

  • Zupa fasolowa na boczku

    Ostatni wyjazd na wschód Europy zaowocował inspiracjami kulinarnymi np. w postaci mieszania fasoli i kapusty, czego nigdy nie zwykłam robić oraz dodania ka

  • Wegańska zupa krem z dyni na mleku kokosowym

    Oooo tak, zupa dyniowa wywołuję masę pozytywnych skojarzeń, ale zupa na mleku kokosowym! To dopiero jest coś! Bardzo wszystkich zachęcam do wypróbowania przepis

  • Grochówka

    Nadeszła jesień, czas na klasyczną zupę grochową :) Zacznę od tego, że najlepiej ugotować ją dzień wcześniej, ponieważ najlepiej smakuje, gdy przeniknie wszystk