Domowy poradnik domowy

czyli sekrety młodej gospodyni

Wpis

poniedziałek, 11 marca 2013

Zupa fasolowa

Myślałam, że zupa fasolowa jest trudniejsza, ale cały problem z jej przygotowaniem rozbija się o to, aby dzień wcześniej namoczyć fasolę, a potem już tylko potrzebne jest ok. 1,5 godziny, które na pewno spędzimy w domu. Większość osób, które zna się na zupach, pewnie zdziwi obecność słodkiej śmietany, ale ten eksperyment wyszedł naprawdę smacznie :)

Składniki na gar zupy

30 dag suchej białej fasoli jaś
pęczek włoszczyzny
mała cebula
słodka śmietana
majeranek
sól, piepierz
pętko suchej, wędzonej kiełbasy
olej do smażenia

Dzień wcześniej zalać fasolę do 2/3 wysokości garnka, zostawić na noc, by się namoczyła.
Następnego dnia gotować fasolę. Po ok. 45 minutach dodawać kolejno obrane i pokrojone według uznania (ja pokroiłam w średnio drobną kostkę) marchew, pietruszkę, seler, por. Wsypać 4 łyżki majeranku.
Jeśli fasola już mięknie, kiełbasę pokroić w plastry i podsmażyć. Wrzucić do garnka razem z obraną, lecz niepokrojoną cebulą. Pogotować jeszcze ok. 10 minut.

Śmietanę przełożyć do małego garnuszka, posolić, popieprzyć, dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać po pół nabierki wywaru z zupy i mieszać - zapobiegnie to zwarzeniu się śmietany.

zupa fasolowa 

Smacznego :)

Doma 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
tealover90
Czas publikacji:
poniedziałek, 11 marca 2013 08:48

Polecane wpisy

  • Zupa fasolowa na boczku

    Ostatni wyjazd na wschód Europy zaowocował inspiracjami kulinarnymi np. w postaci mieszania fasoli i kapusty, czego nigdy nie zwykłam robić oraz dodania ka

  • Wegańska zupa krem z dyni na mleku kokosowym

    Oooo tak, zupa dyniowa wywołuję masę pozytywnych skojarzeń, ale zupa na mleku kokosowym! To dopiero jest coś! Bardzo wszystkich zachęcam do wypróbowania przepis

  • Grochówka

    Nadeszła jesień, czas na klasyczną zupę grochową :) Zacznę od tego, że najlepiej ugotować ją dzień wcześniej, ponieważ najlepiej smakuje, gdy przeniknie wszystk