Domowy poradnik domowy

czyli sekrety młodej gospodyni

Wpis

sobota, 30 marca 2013

Sernik wielkanocny

Nadszedł czas na najważniejsze dzieło - sernik!

Sekret jak zawsze tkwi w składnikach oraz misternym wykonaniu.

Składniki

Masa serowa

1 kg sera półtłustego (koniecznie na wagę, niemielonego, nie z wiaderka. Musi mieć jak najmniej wody, być świeży, od niego zależy sukces całego ciasta)
2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego
1,5 szklanki cukru (ja dałam 1)
1 cukier wanilinowy
6 jaj
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
rodzynki (według uznania, nie każdy lubi;) )

Spód

2 szklanki mąki tortowej
2/3 kostki masła
0,5 szklanki cukru
1 jajo + 1 żółtko
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Najlepiej zacząć od spodu.
Mąkę przesiać z proszkiem, wszystkie składniki posiekać i szybko zagnieść. Wsadzić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową.

Rodzynki sparzyć i zostawić na 30 minut, by się moczyły. Na koniec odlać i wycisnąć
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem (można mikserem, ale moim zdaniem ręcznie uzyskamy dużo lepszy smak), a następnie stopniowo dodawać ser przetarty przez sito (takie jak do przesiewania mąki).
Na koniec, ręcznie mieszając, dodać serki homo, proszek budyniowy zmieszany z proszkiem do pieczenia oraz rodzynki. Białka ubić i łyżką wymieszać z pozostałą masą.

Ciasto drzeć na płaty i wyłożyć nim dno blachy (jak na łamaniec/skubaniec), nakłuć widelcem. Wylać masę serową.

Piec 50 minut w 150 stopniach, my ustawiamy "góra-dół" (tylko nie termoobieg, bo wysuszy). Gdy zacznie pękać, ustawić grzanie tylko od dołu. Po 50 minutach (powinien być zarumieniony) wyłączyć i zostawić na 15 minut w piekarniku.

sernik wielkanocny

Wyszedł idealnie kruchy na spodzie i puszysty, intensywny u góry! Czyli taki, jaki uwieeeelbiam. Myślę, że najważniejsze, by wszystko mieszać ręcznie, użyć odpowiedniego twarogu... i włożyć w niego całe swoje serce :)

Smacznego i radosnych świąt!

Doma :)

P.S. Zachęcam do polubienia mojego fanpage'u na facebooku :)  

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
tealover90
Czas publikacji:
sobota, 30 marca 2013 16:24

Polecane wpisy