Domowy poradnik domowy

czyli sekrety młodej gospodyni

Wpis

niedziela, 07 października 2012

Jajecznica z kurkami

Nie wiem, jak jest u Was, ale u mnie w domu w niedzielę na śniadanie od zawsze nieprzerwanie królują biała kiełbasa na przemian z jajecznicą. Ostatnio ktoś mi podsunął myśl, by dodać do niej kurek. Pomysł świetny! :)

 

Składniki na 3 osoby

6 małych jaj
3 plastry pieczonego boczku
ok. 100 g kurek
1 średnia cebula
szczypiorek
sól, mleko
masło


Najpierw kurki. Obmyć, zalać wrzątkiem, pogotować z 5 minut na małym ogniu, odsączyć, ostudzić, pokroić większe grzyby.

Cebulę zeszklić na łyżce masła, przy czym zmniejszyć natychmiast, gdy zacznie syszeć, inaczej masło się przypali. Dodać kurki i pokrojony w kostkę boczek, przykryć, aż się udusi. Po ok. 8-10 minutach, gdy grzyby już zmiękną dodać jajka wymieszane widelcem z mlekiem i posolone. Nie zwiększać zbytnio ognia, mieszać cały czas, lecz powoli. Gdy jajecznica zacznie się ścinać, dodać skrojony szczypiorek. Zdjąć z ognia, gdy jajecznica będzie prawie ścięta, to nie rozwali się przy nakładaniu.

 

jajecznica z kurkami

 

Smacznego :)

Doma

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
tealover90
Czas publikacji:
niedziela, 07 października 2012 11:02

Polecane wpisy