Domowy poradnik domowy

czyli sekrety młodej gospodyni

Wpis

wtorek, 19 czerwca 2012

Tarta truskawkowa

Przyjazd studenta do domu generalnie kojarzy się z mamą umierającą ze szczęścia, że może usługiwać swojemu dziecku.
Cóż :D Moja mama cieszy się, że wprowadzę do posiłków swoje świeże pomysły :) A dzisiaj zapytała, czy mogę przygotować jakiś deser na jutrzejszą wizytę jej koleżanki. "Wykorzystaj te truskawki, co są w lodówce". No i tak powstał pomysł na tartę z połączenia dwóch przepisów (jeden z maminego kajetu, drugi stąd) poddanych mojej modyfikacji.

Składniki na tortownicę 25 cm

Ciasto

300 g mąki pszennej
150 g masła (masła, nie margaryny! to jeden z tajników dobrej tarty)
1 żółtko
szczypta soli
100 g cukru pudru
cukier wanilinowy
3 łyżki kremówki (ew. mleka)

Mąkę przesiać do garnka, przesiekać ją z masłem, dodać cukier puder, żółtko, sól, kremówkę (mleko). Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Wyłożyć formę ciastem, na bokach do ok. 4 cm wysokości. Nakłuć widelcem, posmarować białkiem. Piec przez ok. 25 minut w 180 stopniach, a następnie ostudzić.

Krem budyniowy

pół szklanki cukru pudru
pół szklanki mąki
2 żółtka
budyń waniliowy
50 g masła (czyli tyle, ile nam pozostało z kostki)

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać stopniowo mąki, ciągle ucierając. Następnie powoli wlewać 3/4 szklanki zimnego mleka. Pozostałą część mleka zagotować z masłem. Masę żółtkową powoli wlewać do mleka, mieszamy i gotować, aż masa zgęstnieje (ciągle mieszając). Masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. Ostudzony krem przełożyć na ostudzony kruchy spód, ułożyć dowolnie truskawki. Można też zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki na godzinę.

Tarta truskawkowa

Kawałek tarty truskawkowej

Smacznego! ^^

Doma

P.S. Zachęcam do polubienia mojego fanpage'a na facebooku :) 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
tealover90
Czas publikacji:
wtorek, 19 czerwca 2012 19:42

Polecane wpisy