Domowy poradnik domowy

czyli sekrety młodej gospodyni

Wpis

środa, 06 czerwca 2012

Kolumbijskie arepas

Pewnego razu, czytając o Ameryce Środkowej, natrafiłam na blog pewnego podróżnika, który zwiedził wiele z tamtych krajów, a w dodatku zamieścił nawet kilka przepisów :) Moją uwagę przykuły kolumbijskie arepas, choć nie wiedziałam, na który posiłek się je przygotowuje.
Po konsultacji z moim kolumbijskim nauczycielem j. hiszpańskiego, okazało się, że na śniadanie lub jako przekąskę w ciągu dnia. Są proste, szybkie i z pewnością dostarczają wiele energii:) czyli idealne na rano :) W środku można umieścić co się chce. U mnie padło na szynkę i membrillo, czyli marmoladę z pigwy, którą podarowała mi mama mojej hiszpańskiej koleżanki :) Podobno w Polsce kiedyś też się ją przyrządzało. Tak przynajmniej twierdzi moja mama. W Hiszpanii i Portugalii pigwa wciąż jest bardzo popularna.

Oczywiście zamieszczam spolszczony przepis ;)

Składniki na 1 duże bądź 2 małe arepas

pół szklanki mąki pszennej (powinna być kukurydziana)
mała kostka startego sera
50 g masła
ciepła woda, sól
szynka, ser, marmolada (to co chcemy włożyć do środka)

Jeśli ktoś robił już pierogi, to proces jest podobny. Do miski wsypać mąkę, sól, utrzeć ser, wrzucić masło, dodać prawie wrzącej przegotowanej wody i bardzo szybko zagnieść, inaczej ciasto stanie się twarde. Gnieść i gnieść, aż ciasto bedzie odchodzić od ręki. Jeśli nie odchodzi- dodać mąki, jeśli odchodzi aż za bardzo i jest tłuste- dodać i wody, i mąki. Zagniatać i zagniatać...
Gdy już osiągnie ten idealny stan, uformować 2 (4) placki tej samej wielkości (można wyciąć małym talerzykiem), na środku położyć, to, co chcemy, przykryć drugim arepa, zagnieść obwód i wygładzić.
Wrzucić na patelnię i smażyć bez tłuszczu na 3/4 mocy, obracając arepas co 2-3 minuty w zależności od grubości i powierzchni placków. Lepiej, by były mniejsze i nie aż takgrube, to się nie przypalą.

Zdjemujemy, czekamy, aż trochę wystygną i juuuż. Kolumbijskie śniadanie gotowe :)

 

Smacznego! :)

Doma 

Uwagi:
1. Ważne jest, aby podczas zagniatania ciasto cały czas było cieplutkie, inaczej będzie gumiaste w smaku. Jak już opanujecie arepas, to pierogi będą dla Was pikusiem :) 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
tealover90
Czas publikacji:
środa, 06 czerwca 2012 10:40

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość napisał(a) z *.maverick.com.pl komentarz datowany na 2013/03/25 00:49:00:

    czy ser ma być biały czy żółty?

  • tealover90 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/25 01:12:17:

    żółty :) Ja dałam zwykły gouda, choć pewnie w Kolmbii daje się innego...

Dodaj komentarz