Domowy poradnik domowy

czyli sekrety m這dej gospodyni

Wpis

czwartek, 03 maja 2012

Owsianka - ratunek dla w這s闚 i jelit

Jak wiadomo, 鈍ietnie dzia豉 na w這sy (owies jest jednym z nielicznych naturalnych 廝鏚e dwusiarczku krzemu- sk豉dnika aminokwasu, kt鏎y buduje cebulk w這sa!!!) i uk豉d trawienny.

Wbrew pozorom owsianka to wcale nie taka prosta sprawa!

A to dlatego, 瞠 organizm ludzki nie trawi owsa w naturalnej postaci...w skr鏂ie m闚i帷, cz這wiek nie ko, owsa z pola zje嗆 nie mo瞠. Musimy go jako przygotowa, aby sta on si strawny dla naszego 穎陰dka.

Na rynku istnieje wiele p豉tk闚 owsianych. Je郵i jest na nich napisane "spreparowane", oznacza to, 瞠 zosta造 ju poddane obr鏏ce termicznej i mo積a je 鄉ia這 "tylko zala" wod/mlekiem.

Niestety wi瘯szo嗆 z dost瘼nych produkt闚 to "czyste" p豉tki owsiane i wciska si nam kit, i wystarczy je zala i wszystko b璠zie fajnie. Nie, nie b璠zie, w dodatku nie wykorzystamy pewnego zbawiennego dla naszych w這s闚 sk豉dnika, a mianowicie dwusiarczku krzemu, kt鏎y dopiero po 10 minutach gotowania zaczyna by mo磧iwy do ogarni璚ia przez nasz 穎陰dek! ;)
Co wi璚ej, po tych 10 minutach mo瞠my wykorzysta tak瞠 owsiany b這nnik i zatwardzenia p鎩d w niepami耩 ;)

Wiedz帷 to wszystko, przejd幟y do przygotowania 郾iadania w postaci pysznej owsianki :)

Wieczorem dnia poprzedniego zala owsiank (2-3 造磬i na 1 osob) zimn wod i odstawi, aby p豉tki nap璚znia造 i zamieni造 si w "kleik". Rano wstawi owsiank, delikatnie posoli i pos這dzi, gotowa na malu鄂im ogniu przez min. 10 minut. Zestawi z kuchenki, troch ostudzi, zala mlekiem i voila! Pyszna owsianka gotowa :)

Uwagi

1. Owsianka BARDZO szybko si zagotowuje, a jeszcze szybciej kipi, wi璚 najlepiej w tym czasie ca造 czas by w kuchni, p鏦i nie nabierze si wprawy. Ja u篡wam kuchenki z p造t ceramiczn, to proces wrzenia zaczyna si ju po 3 minutach.

2. Na koniec mo積a doda tak瞠 orzech闚, migda堯w, 簑rawin, cynamon...czego dusza zapragnie :)

Szczeg馧y wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
tealover90
Czas publikacji:
czwartek, 03 maja 2012 12:12

Polecane wpisy